Lukas Passion in de Oude Kerk van Naaldwijk

folder

Stichting Bach Westland heeft als doel het organiseren van de jaarlijkse uitvoering op woensdag voor Pasen van de Lukas Passion en het organiseren van het jaarlijks orgelconcert op de sterfdag van Johan Sebastiaan Bach (28 juli).

Niels Berentsen is zanger, onderzoeker en docent op het gebied van oude muziek. Hij treedt regelmatig op als tenor-solist in cantates en oratoria en is lid van vocale ensembles als Diskantores en The Ascoli Ensemble (Den Haag). Zijn opera-debuut, als Grimoaldo in een productie van G.F. Händel's Rodelinda regina de' Longobardi, vond plaats in 2015. Sinds 2011 doceert Niels theorie en uitvoerings- praktijk van middeleeuwse en Renaissance muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2018 werd hij benoemd als professor op het gebied van contrapunt en onderzoek aan de Haute École de Musique de Genève (Zwitserland).

Coert van den Berg behaalde in 2003, na een opleiding aan de Hotelschool, zijn Master aan de ArteZ Hogeschool voor de kunsten. Hij volgde daar lessen van Felix Schoonenboom en Cora Canne Meijer. Momenteel volgt hij lessen bij Livio Gabrieli. Al tijdens zijn opleiding deed hij verschillende masterclasses bij Charlotte Margiono, Jard van Nes, Julia Hamari(Wenen) en de International Course Baroque Music in Casa Mateus , Portugal. Als oratoriumsolist zong Coert in de Mattäus Passion, Johannes Passion, Weihnachtsoratorium van Bach, Handel's Messiah, Schöpfung van Haydn, het Requiem van Mozart en de Petite Messe Solenelle van Rossini. Ook zong hij in verschillende operavoorstellingen waaronder Sarastro in die Zauberflöte(Mozart) en Osmin in de Entführung aus dem Serail (Mozart). Coert is verbonden aan Cappella Amsterdam.

Dean Parker komt uit Southampton, Engeland. Hij heeft een diploma in musicologie en klarinet van de Universiteit van Manchester en nu studeert hij klassieke solozang aan Conservatorium Maastricht bij Axel Everaert. Hij heeft rollen gezongen zoals Le Baron de Campotasso (Offenbach's Les Brigands met Conservatorium Maastricht), Tamino (Mozart’s Die Zauberflöte met City of Manchester Opera) en Frederic (Gilbert and Sullivan’s Pirates of Penzance met International Gilbert and Sullivan Festival- Youth Production). Als oratorium solist heeft hij JS Bach's Magnificat in D en Vaughan Williams' Serenade to Music gezongen. Als koorzanger heeft hij met Opera Zuid, Theater Aachen, Hallé Choir and Orchestra, BBC Philharmonic en Hans Zimmer Live gewerkt. Hij heeft aan masterclasses met Mary King en Annabel Arden bij Welsh National Youth Opera geparticipeerd.

Erik Bleichrodt studeerde scheikundige technologie aan de TU Delft. Naast zijn studie leerde hij de beginselen van het hobospel. Hij studeerde zang bij Djoke Winkler Prins. Erik combineert zijn werk als consultant bij KWA Bedrijfsadviseurs met optredens als bassolist in o.a. Vespro della Beata Vergine van Monteverdi, cantates en passies van Bach, Elias van Mendelssohn en Oratorio per la Settimana Santavan Rossi. Hij was/is als ensemblezanger verbonden aan Sittards Vocaal Quintet, Ensemble Gaudio, Kamerkoor Delft Blue en Cappella Cambiata (v/h Musica Antiqua Delft). Erik is als cantor verbonden aan de Ontmoetingskerk in Pijnacker en maakt arrangementen voor ensembles van uiteenlopende vocale en instrumentele samenstellingen.

Elise van Es studeerde in Nederland bij Roberta Alexander. In 2017 rondde zij haar Master Lied & Oratorium af aan de Universität Mozarteum in Salzburg waar ze studeerde bij Andreas Macco en Thérèse Lindquist. Op dit moment wordt zij gecoacht door Katharine Goeldner. Als oratoriumsoliste zong Elise onder andere de Matthäus Passion, de Johannes Passion en de Lukas Passion van Bach, de Carmina Burana van Orff, de Messiah van Händel, het Requiem van Mozart, Das Paradies und die Peri van Schumann, het Stabat Mater en de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Requiem van Fauré, het Oratorio de Noël van Saint-Saëns en Ein deutsches Requiem van Brahms. Elise is als freelancer verbonden aan het Rotterdam Symphony Chorus, het Laurens Collegium Rotterdam, het Collegium Vocale Gent, het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. Ze was lid van het Salzburger Bachchor, waarmee ze als soliste haar debuut maakte in de Musikverein in Wenen en ook regelmatig bij de Salzburger Festspiele zong.

Renske Dzon studeerde in 2016 af aan de Schumann Akademie als mezzosopraan. Sinds 2014 wordt zij gecoached door zangpedagoge en sopraan Anna Majchrzak. Momenteel specialiseert Renske zich in het Romantische liedrepertoire uit het Engelse, Duitse en Franse taalgebied. Zij verleent haar medewerking als soliste bij oratoria, kerk- en cantatediensten. Als soliste was ze o.a. te horen in het Stabat Mater van Rossini, het Requiem van Mozart, het Stabat Mater van Pergolesi, verschillende Bachcantates en tijdens het Bordewijkfestival in Schiedam, waar ze samen met pianiste Annette Rogers werken uitvoerde van Johanna Roepman. Afgelopen november zong ze de alt solo tijdens de première van Hemel en Aarde, een cantate van Alexander Prins. Renske is als cultuurcoach werkzaam in Schiedam voor Stichting Mooi Werk en houdt zich bezig met cultuureducatie en -participatie op Schiedamse scholen. Als zangdocent heeft ze een privépraktijk in het Westland en geeft ze trainingen aan het basisonderwijs voor de muziekmethode ZangExpress.

Anjo van Hemert is alt- mezzosopraan; zangeres en zangcoach. Zij studeert solozang sinds 1992, momenteel bij Rita Dams. Zij heeft een duo met Corien Benschop. Anjo’s repertoire omvat opera, oratoria, concertaria’s en liederen. Zij zingt eveneens in cantate-, kerk-, trouw- en rouwdiensten. Sinds 2017 is de muziekstudio en Zangschool in Gouda gevestigd. In deze prachtige ruimte geeft Anjo workshops, individuele zanglessen en ensemble lessen aan jong en oud. De Zangschool heeft ook in Pijnacker een leslocatie. Palmconcerten zijn concerten in de muziekstudio; in mei zingt zij consortsongs, Anjo zingt dan met 4 gamba’s. Ook zingt Anjo voor de Stichting Diva Dichtbij. In een kleine groep in de huiskamer maakt Anjo contact met mensen die in hun eigen wereld verzonken zijn, zo ontstaan er prachtige momenten, de ene keer innig en klein; de andere keer uitbundig en feestelijk.

Jeroen de Ridder begon al op jonge leeftijd met het bespelen van het orgel. Hij werd al snel ingezet als organist bij vieringen in de RK-kerk van De Lier. Hij heeft het middelbaar onderwijs afgesloten op de Havo voor Muziek en Dans in Rotterdam waarna hij ging studeren aan het conservatorium van deze stad. Zijn lessen orgel ontving hij van Bas de Vroome en studeerde af in 2004. Hierna heeft hij kerkmuziek gestudeerd aan het Amsterdamse en Rotterdamse Conservatorium, Hij had lessen van o.a. Arie Hoek, Hans van Gelder, Aart Bergwerff en Richard Bot. Hij is organist binnen de RK-parochie- federatie Sint Francisus in het Westland. Hij is actief bij projecten die georganiseerd worden door Koorschool Delft en de Delftse oud-katholieke kerk. Naast de muzikale activiteiten is hij werkzaam bij de KCZB. (Koninklijke Christelijke Zangers Bond).

West-Nederlands Bach Orkest Het WNBO ontstond in 1996 voor de uitvoering van muziek van J.S. Bach en andere barokcomponisten. Samen met het kamerkoor Magister Cantat en dirigent Arie Eikelboom werkt het WNBO aan een volledige serie Bachcantates in de Grote Kerk te Vlaardingen. In het Bachjaar 2000 begon Arno Bons, initiatiefnemer en artistiek leider van het WNBO, met het ensemble solocantates van Bach uit te voeren, o.a. in Naaldwijk. Het WNBO is een ensemble met basso continuo, strijkers en enkele blazers als vaste kern aangevuld met freelance musici en leden van de grotere orkesten, zoals het Orkest van de 18e eeuw, het Residentie Orkest en het RPhO.

Donateurs

Om de kosten te dekken zijn we op zoek naar donateurs. Als donateur betaalt U €75,- per jaar en u krijgt daarvoor per concert 2 kaarten aangeboden.
U kunt zich als donateur aanmelden bij onze penningmeester Jan Schalke via e-mail (nlschalke @ kabelfoon.net) of telefonisch (06 21535168). Wij zijn blij met elke nieuwe donateur!


Het Bachkoor Westland in actie

De Oude Kerk aan het Wilhelminaplein in Naaldwijk

Foto: Ron Nieuwenhuizen Het Beekes orgel in de Oude Kerk

Het hofje bij de Oude Kerk